Ondersteuning bij ISAE en SOC

Betrouwbare dienstverleners, zoals cloudproviders en servicebedrijven, moeten hun klanten kunnen laten zien dat ze te vertrouwen zijn. Klanten vragen hier ook vaak expliciet om bewijs van. Om deze zekerheid te kunnen bieden én zelf te verkrijgen, kun je een assurancerapport laten opstellen door een onafhankelijke auditor. Zo’n rapport, gebaseerd op de ISAE- of SOC-standaarden, toont aan dat je als bedrijf voldoet aan strenge eisen op het gebied van informatiebeveiliging en dat je je processen en systemen goed beheerst.

Wat houden deze standaarden in?

ISAE:

Dit is een internationale standaard die assurance-procedures beschrijft voor verschillende soorten controleopdrachten, zoals financiële rapportage en operationele processen. Een ISAE-rapport biedt zekerheid over de betrouwbaarheid van de systemen en controles van een organisatie. Voor niet-financiële assurance-opdrachten gebruik je ISAE 3000, en voor financiële assurance-opdrachten is er ISAE 3402.

SOC 2:

Dit is een specifieke norm binnen de ISAE-standaarden, speciaal voor IT-serviceorganisaties en hun informatiebeveiligingssystemen. SOC 2 richt zich op vijf criteria: beveiliging, beschikbaarheid, verwerkingsintegriteit, vertrouwelijkheid en privacy. Met een SOC 2-rapport kun je aantonen dat je effectieve beveiligingsmaatregelen hebt genomen om de gegevens van je klanten te beschermen.

 

ISAE en SOC: wat is het verschil?

Hoewel ISAE en SOC veel overeenkomsten hebben, zijn er enkele belangrijke verschillen. Het grootste verschil is dat het normenkader bij SOC vaststaat en gebaseerd is op internationaal erkende Trust Principles. Bij ISAE heb je als organisatie echter meer flexibiliteit; je kunt bijvoorbeeld (een deel van) ISO27001 gebruiken of een eigen framework opstellen.

Zo kun je met een assurancerapport gericht en duidelijk aantonen dat jouw organisatie voldoet aan de hoogste normen op het gebied van informatiebeveiliging en betrouwbaarheid.

Lees meer

ISAE3402

SOC2