Vidar Security

Information Security | Consulting | IT-Audit

Encryptie heeft geen grenzen

De nonsens die nog steeds regelmatig over encryptie verspreid wordt verbaast nog steeds. Zo ook het redactionele stuk van de NRC van 25 augustus 2016. Je zou er bijna hoofdpijn van krijgen.

...

Share this article:

Continue reading
728 Hits
0 Comments

Wat is nou de waarde van al die titels?

Eigenlijk had ik er nog niet heel veel over nagedacht toen ik te horen kreeg: "Jullie IB-ers zijn wel erg gehecht aan jullie titeltjes, he?!". Als je middenin iets zit, dan ontstaat op een gegeven moment vanzelf een myopie. Het is dan erg goed om even geconfronteerd te worden met je eigen (beperkte) visie. Plots realiseerde ik me dat mijn gesprekspartner wel een punt had: die rijen met titels zijn eigenlijk een raar fenomeen binnen informatiebeveiliging. Het is vrij gebruikelijk dat wij soms enorme rijen aan titels achter onze namen hebben staan. Het aantal titels binnen het vakgebied is dan ook aanzienlijk en het lijkt erop dat het er steeds meer worden.

...

Share this article:

Continue reading
949 Hits
0 Comments

Waarom Mr. Robot goed is voor informatiebeveiliging

Eens in de zoveel tijd wordt er een tv-serie uitgezonden die je meesleept. Als de serie dan ook nog eens een hackthema heeft, moet je als informatiebeveiliger wel kijken. In geval van Mr. Robot is dat absoluut geen straf. In tegenstelling tot bijna alles wat Hollywood ons de laatste decennia heeft voorgeschoteld over IT, is het beeld realistisch. Om een sysadmin te citeren die ik laatst sprak: "Mr Robot is de enige tv-serie waar ik niet het gevoel heb beledigd te worden." Dat het een aantal verrassende plottwists en een briljante soundtrack heeft is een bonus.

...

Share this article:

Continue reading
820 Hits
0 Comments

Het privacy-spook van rekeningrijden is terug

Net als onkruid vergaan slechte ideeën blijkbaar ook niet. Zie daar Rekeningrijden. Het idee om gemotoriseerd verkeer te laten betalen op basis van het aantal gereden kilometers (en andere factoren zoals gewicht en milieuklasse van de auto) lijkt op het eerste gezicht een eerlijk en redelijk idee. Nederland heeft ook meerdere projecten gehad, die elk om een veelvoud van redenen uiteindelijk niet door zijn gegaan of toch zijn afgeschoten. Er valt voldoende voor en tegen het rekeningrijden te zeggen. De meeste argumenten zijn met een simpele googleactie zo te vinden. Veelal zijn de argumenten beperkt tot het uitgangspunt van milieuvriendelijkheid, "de vervuiler betaald" en politiek. De eerste en belangrijkste vraag is en blijft: Worden wegenbelasting, provinciale opcenten, accijnzen en dergelijke dan afgeschaft ten gunste van een pure kilometerprijs (en hoe wordt die dan "eerlijk" bepaald)? Ik denk dat het beantwoorden van deze vraag alleen al een voorraad problemen oplevert waar we een behoorlijke tijd zoet mee kunnen zijn. Daarnaast, en dat vind ik interessant, wat zijn de gevolgen voor informatiebeveiliging en privacy?

...
Tags:

Share this article:

Continue reading
905 Hits
0 Comments

Voor een dubbeltje op de eerste rang

De consument wil niet voor privacy betalen. Dat lijkt me een redelijk valide conclusie en zeker geen verrassende. Sterker nog: Ik denk dat de meeste consumenten privacy niet eens zo heel belangrijk vinden, laat staan dat ze ervoor willen betalen. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor de telefoon, maar voor alle technologie. Totdat het fout gaat...

...
Tags:

Share this article:

Continue reading
1733 Hits
0 Comments